
Hvis man ser tilbage på de sidste 10 år, så er der i Danmark sket i voldsom udvikling indenfor øllets verden. For 10 år siden, der var der cirka 10 bryggeriet, hvor de stor største sad på over 80 % af markdet. Der fantes næsten ingen importeret øl i landet. Det var kun et spørgsmål om at blive så store som muligt, for på den måde at kunne producerer øl så billigt som muligt.
Idag er det lidt noget andet. De to største bryggerier sidder stadigvæk på langt største delen af markedet for øl, men idag er der alternativer.
Siden dengang er der blomstret en række forskellige mikrobryggerier op, mange er kun lokale og kan købes i det lokal område lige omkring bryggeriet, andre har valgt at være lidt større, og satser på salg til regionen omkring dem, og enkelte såkaldte mikrobryggerier er landsdækkende.
Udviklingen har betydet, at der idag er cirka 130 bryggerier, så der findes nok i dette øjeblik mindst 1000 forskellige dansk produceret øl til salg i detail-, specialhanden og indenfor café og restrantområdet.
Udvkilingen til til stor fordel for forbrugerne, for de har et langt større udvalg, hvilket tydelig ses indenfor restaurant området. Hvis du går 10 år tilbage, så var det ikke unormalt at komme ind på en restaurant, og når det så kom til drikkevarerne, så kunne du få en hel A4 siden, med et kæmpe udvalg af vine, så forbrugeren kunne få lige præcis en vin til den enkelte gane og pengepung.
Når du så kom til ølsiden, så var valget pludselig meget mere enkelt, så har var valget typisk lille eller stor fadøl, og hvis du var rigtig heldig, så kunne du også få en Classic øltype.
Når du idag går ind på mange restauranter, så er udvalget heldigvis blevet lidt større, og man kan da også med ro i stemmen sige, at det ikke kunne blive mindre. I dag når man går på restaurant, så kan du typisk stadigvæk få det lidt kedelig øl fra en af de store bryggerier, men udover det, så kan du i mange tilfælde få noget importeret øl, samt øl fra et lokalt mikrobryggeri eller måske endda flere mikrobryggerier.
I dag har kunden der hellere vil have øl end vin, et egentlig valg, både med hensyn til prisen men også smag. Man skal nemlig huske på, at på samme måde som ngoet vin passer til noget mad, ja så er det faktisk fuldstændig på samme måde når vi taler øl. Der er lette øltyper som fx. hvede øl der passer til lette retter, som fx. fisk etc. og der er de kraftige øltyper der passer godt til de tungere retter.
Gør dig selv den tjenste at gå på opdagelse indenfor øllets verden, og oplev den store forskel der kan være på øl. Rigtig god fornøjelse