
Fotografering af smykker er en spændende udfordring med mulighed for sublime resultater. Der er mange gode tutorials på nettet der både i tekst, billeder og video beskriver teknikker der hjælper dig til succes.
Formål
Før du går igang skal du gøre dig selv opgavens formål bevidst. Hvad skal fotografierne bruges til. Skal de bruges til en blog hvor du fortæller om hvad du sysler med eller skal de bruges til at forføre kunder til at købe i webshop. I sidste tilfælde er vigtigheden af et perfekt resultat uomgåeligt.
Udfaldskrav
Når du har gjort dig selv klart hvad formålet er skal du definere for dig selv hvad udfaldskravet er. Find referencer du gerne vil matche.
Besøg eventuelt foto-forums, blogs eller webshops på nettet for at se forskellige eksempler på løsning af fotoopgaver.
Grej
Ved at læse om andres erfaringer kan man også få en fornemmelse for om ens grej svarer til det resultat man forventer at opnå. Man skal selvfølgelig huske at for folk med entutiasme for foto er det bedste som regel ikke godt nok.
Fotoudstyr er et felt med stor spændvidde i kvalitet og priser. Der er stort set ingen grænser for hvor store summer man kan bruge på udstyr.
Når det er sagt – så er godt grej jo ikke at fornægte…;-) men hvis du ikke skal lave andet end stillfotos så behøver dit kamera nok ikke kunne optage HD-video.
Dybdeskarphed
En ting der virker godt ved fotos af afgrænsede objekter som man gerne vil fremhæve, er lille dybdeskarphed – dvs det er kun selve objektet eller ovenikøbet kun en del af objektet der er i fokus. Dette kan godt opnås i nogen grad med et standard objektiv. Men ønsker man bedre resultater skal man have enten et zoom-objektiv eller et makro-objektiv.
Belysning
For at få et godt resultat er opsætningen af belysningen uhyre vigtig. Typen af lyskilder der bruges er ikke så vigtig bare alle lyskilderne er ens i deres farvetemperatur. Når man har valgt sine lyskilder er det næste man bør gøre at sætte sin hvidbalance på kameraet.
Herved kompenserer man for et eventuelt farvestik der kan opstå med de forskellige farver forskellige fra det hvide dagslys.
Man skal herefter have sat sit lys op så det belyser objektet på bedste vis. Det gælder om at få objektets konturer og form til at stå tydeligt og på en sådan måde som man ønsker det skal fremstå.
En anden ting der er ønskværdig er at bløde skyggerne fra objektet op så de står med bløde kanter fremfor helt skarpe og hårde kanter.
En anden fordel herved er at formen på objektet bliver bedre gengivet.
Reflektioner
Når lyset er sat op skal man have styr på sine reflektioner. Her skal man igen gøre sig et valg – ønsker man markante reflektioner eller ønsker man at skjule dem. Nogle gange kan smykker fremstå mærkværdigt – enten fordi der er mystiske reflektioner eller fordi der ingen reflektioner er.
Her kan et lystelt være en god hjælp. En anden fordel ved et lystelt er at man automatisk får lyset difuseret (jvf. forrige problemstilling vedrørende blødt vs. hårdt lys.
Baggrund
Een af de sidste ting man skal have styr på; er baggrunden. Ønsker man hvid, sort, farvet, tom eller fyldt baggrund. Hvilken stemning skal billedet eventuelt udstråle – og kan en helt ren gengivelse af smykket give denne stemning/oplevelse.
Ved at bruge en baggrund kan man dels skabe stemning men man kan også skabe en reference der gør at man kan aflæse størrelsesforholdet/skala på selve det objekt man fotograferer.
Er der tale om et smykke kan man vælge at fotografere det hvor det bæres af en person – eller man kan holde det i hånden hvorved man får en god reference.
Ønsker man en helt hvid baggrund – er det meget vigtigt at sætte ens eksponering op så man får skubbet billedet hen i en retning hvor den hvide baggrund ikke fremstår grå.
Efterbehandling
Mange af ovenstående ting er vigtige at tage hånd om på forhånd. Men man er ikke helt på herrens mark hvis een eller flere af tingene er mislykkedes eller ikke helt lykkedes. Løsningen kan være en efterbehandling i et billedbehandlingsprogram som eksempelvis Photoshop.
Men det er en helt anden historie.
God fornøjelse med fotograferingen.