
Hvert eneste år er der tusindvis af mennesker der starter nye virksomheder. Nogen starter deres anden eller tredje virksomhed, men de fleste starter deres allerførste selvstændige forretning. Når man skal være erhvervsdrivende, så er der pludselig mange ting man skal lære.
Uanset om man har forretningen i sin fritid eller som sin nye fuldtids beskæftigelse, så handler alting nu pludselig om markedsføring, kundepleje, strategi, regnskaber, likviditet og en masse andre ting som almindelige mennesker aldrig kommer i nærheden af.
En af de ting som mange iværksættere fejler på er likviditeten. I folkeskolen lærer vi godt nok at lægge til og trække fra, men vi lærer ikke noget omkring regnskaber, pengestrømsopgørelser og vigtigheden af, at man har penge nok på kontoen til at kunne betale sine regninger.
Mange selvstændige bliver derfor nødt til på et eller andet tidspunkt at optage et firma lån for at kunne betale regningerne eller for at kunne betale udviklings- og administrationsomkostningerne for selskabet.
Der er slet ikke noget galt i at optage et lån hvis blot man gør det som en planlagt og velovervejet det af forretningen. Mange store og succesfulde virksomheder låner penge hver eneste dag for at kunne finansiere deres udvidelsesplaner og nye investeringer.
Så længe at lånet er planlagt og det bliver optaget i forbindelse med investeringer der vil give fremtidige positive pengestrømme (til at betale renter og afdrag på lånet), så er det en sund økonomisk disposition.
Bliver du derimod nødt til at optage et lån fordi dine udgifter overstiger dine indtægt, så kan det være en god ide, at bruge lidt tid på at kigge hele din forretnings ide igennem. Er den nu også så god som du selv tror? Vil du virkelig kunne begynde at tjene penge når du har tage det lån?
Er du i tvivl om dit svar, så tag en snak med en rådgiver inden du kaster dig over et lån som måske ikke kun kommer til at påvirke din virksomhed, men formentlig også din egen private økonomi.
Det er naturligvis ikke kun økonomien der er et problem for mange nystartede iværksættere, men på en eller anden måde spiller økonomien altid ind og den er ofte et godt pejlemærke for hvordan det går og hvor der eventuelt er noget galt.
Hvis ikke du kan tjene penge, så er der måske noget galt med dit produkt eller din markedsføring. Sælger du en masse varer, men profitten på bundlinjen er til at overse, så er der noget galt i de områder af din virksomhed som bruger pengene.
Som en afsluttende bemærkning så husk på, at når du skal låne penge, så er det vigtigt, at lede efter et billigt lån med lav rente. Et lån er som enhver anden vare du køber i butikker, og banken er butikken i denne forbindelse. Du kan handle med banken omkring prisen på lånet og hvis ikke banken er samarbejdsvillig, så er der heldigvis andre butikker (banker) der sælger præcis samme vare og så kan du jo bare handle der i stedet.