
Når du starter på dit videregående studie på handelshøjskolen, professionshøjskoler, universitetet, seminarer eller lignende, kan det virke voldsomt, at du skal investere i en kæmpe mængde bøger.
Du starter jo for det meste med en masse forskellige fag, og samtlige undervisere vil helt sikkert forsøge at overbevise dig om, at netop deres pensum er helt uundværligt for dit udbytte af undervisningen.
At styrte ud og købe samtlige bøger kan dog være en dyr fornøjelse. Erfaringen siger, at det ofte bedre kan betale sig at købe én eller to grundlæggende udgivelser og så vente lidt med resten. Som studerende har du jo sjældent ret mange penge til rådighed, så det er værd at prioritere sin økonomi.
Spørg hvad der er vigtigst
Du kan evt. spørge dine undervisere, hvilken bog der er den allervigtigste til at starte med – det vil de fleste have forståelse for. Eller endnu bedre; spørg andre tidligere studerende, som har været igennem forløbet. De har tit et endnu bedre blik for overlap i informationerne end underviserne og ved desuden, hvilke tekster der går igen fra fag til fag.
En anden måde at vælge på, er via lyst. Mange vil mene, at man skal vælge selve studiet efter lyst, da alt andet vil resultere i for megen spildt tid på emner, der alligevel ikke interesserer én, og som man derfor heller aldrig bliver særlig god til. På samme måde er det tit en god idé at læse og købe det mest spændende først. På den måde holder du lettere motivationen oppe. Undtagelsen er selvfølgelig, hvis du læser medicin eller lignende – så er det nok bedst at komme grundigt igennem hele pensum!
Køb bøger online hvis det er muligt
Undersøg altid, om dine bøger kan købes online. Det vil næsten altid være billigere end at købe dem i en boghandel, og så slipper du for at slæbe dem hjem til dig selv. Overvej også, hvor vigtigt det er, om det er den seneste udgave af bogen, du får fat i. Nogle gange er det helt essentielt at være up to date – andre gange kan ældre versioner være et ok alternativ.
Du kan selvfølgelig også dele udgifterne til bøger ved at dele dem med en eller flere medstuderende. Men nogle gange er det også bare rart at have sin egen bog, som du selv er herre over. Så kan du understrege – eller netop ikke understrege – som du vil.
Endelig er der efterhånden en del faglitteratur mm. der findes som e-bøger. Så optager de ikke pladsen i studie-hyblen, og du kan altid have alle dine bøger med dig, når du er til undervisningen.